איך להרגיע ילדים בתקופה הזאת? כמה טיפים טובים לקטנים ולגדולים

איך להרגיע ילדים בתקופה הזאת? כמה טיפים טובים לקטנים ולגדולים/ מאת גילה בריל

בשבוע שעבר סיפרה לי מכרה כי הלכה עם בן הארבע שלה ברחוב, כשלפתע נשמע קול פיצוץ רחוק. ככל הנראה של בלון או גלגל שהתפוצצו. בן הארבע נצמד אליה ושאל אם יכול להיות שזה קליפת ברזל (והטעות כמובן במקור). היא נדהמה – איך הילד נזכר בזה אחרי חודשים שבהם לא חווה אף לא אזעקה אחת.

שאלתי אותה "ואת, לא נבהלת מהפיצוץ?" והיא ענתה לי בכנות שעד כמה שנפל לה הלב לשמיעת הבום המרוחק, זה היה כלום לעומת מראה בנה המבוהל, שחשבה שכבר שכח מימי המלחמה. "את שכחת?" הקשיתי עליה שוב, והיא כמובן אמרה שלא. "אז למה שהוא ישכח?". כולנו חיים את המלחמה. מי יותר ומי פחות, ואנו ההורים מושפעים ממנה כל הזמן והילדים מרגישים את זה גם מאתנו.

אכתוב לכם את מה שאמרתי גם לה: גם אם אתם גרים באזור בו כבר אין אזעקות בלתי פוסקות וגם אם אין לכם קרובים מגויסים או נפגעים, סביר להניח שילדיכם נפגעו ומתמודדים, גם בימים אלה עם סוג של טראומה. גם חודשים אחרי, גם אם נראה שאין סממן. יש מי שמתמודדים טוב יותר ויש מי שפחות אבל המלחמה נגעה בכל אחד ואחת מאיתנו. 

בתור הורים לילדים בימי חירום יש לנו תפקיד משמעותי בסיוע לקטנטנים שאולי כלפי חוץ נראים בסדר, להתמודד עם השלכות המלחמה המתמשכת. עבורם, המבוגרים נמצאים שם כדי לסייע להם להרגיש בטוחים, ולהתאושש מכל אירוע טראומטי. החדשות הטובות הן שיש צעדים פשוטים שיכולים להקל עליהם בתקופה זו. 

בימים אלה סופר-פארם חוברת לעמותת נט"ל לשיתוף פעולה המתמקד במתן כלים לסיוע ומענה ראשוני לציבור הרחב בהתמודדות עם טראומה וחרדה. במסגרת שיתוף הפעולה רוקחים עברו הדרכה על ידי אנשי המקצוע של נט"ל על סימנים ונורות אזהרה למצוקה ומתח נפשי, ודרכי ההתמודדות מתאימות. את כל הטיפים במדריך זה, וטיפים רבים נוספים ניתן למצוא במתחם התוכן "עד שנרגיש יותר טוב" בסופר-פארם אונליין https://shop.super-pharm.co.il/mental-health-help

איך להרגיע את הקטנטנים?

מודל רגיעה ונח״ת (נרמול, חברה, תקווה) פותח במיוחד עבור הורים שצריכים לעזור לקטנטנים להירגע בשעת לחץ. המודל כולל טכניקות שונות להרגעת הגוף והנפש, לצד טיפים ושיטות שיעזרו לכם לעזור לילדכם בצורה הטובה ביותר.

הרגעת הגוף

בשלב הראשון נלמד איך להרגיע את הגוף עם נשימות עמוקות: הנחו את ילדכם לשאוף אוויר מהאף, ולנשוף לאט לאט מהפה. נסו להפנות את תשומת ליבם לדרך שעושה האוויר אל תוך הריאות והחוצה: האם הוא חמים, או דווקא קריר? בקשו מהם לדמיין את הצורה, את הצבע ואת התנועה של האוויר, ותוסיפו ספירה לכל נשימה: שאיפה בספירה של 4, הפסקה של 2 שניות, ונשיפה ארוכה ואיטית בספירה של 6. ניתן גם להכניס שינוי בקצב הנשימות, עם שחרור האוויר היוצא בנשיפה איטית דרך השפתיים, ואפילו הוסיפו ״ששש״ שקט. הצלחתם? נהדר! חזרו על הפעולה יחד עם הילדים מספר פעמים. 

גם משחקים שונים יכולים להיות דרך מצוינת להרגיע את הגוף, כמו למשל בועות סבון. עודדו אותם לקחת שאיפה גדולה, ולהוציא את האוויר לאט ובאיטיות עד ליצירת בלון אחד גדול. גם קפיצות במקום, ניעור הגוף וריקוד משותף עם המוזיקה שהילדים אוהבים תהיה דרך מצוינת לשחרר מתחים, וחיבוקים ועיסויים יעזרו להם להרגיש מוגנים ואהובים.

הרגעת המחשבות

אחרי שעזרתם להם להרגיע את הגוף, הגיע הזמן להרגיע את הנפש. שבו עם הילדים לשיחה ״בגובה העיניים״, חבקו אותם, והסבירו להם בפשטות את הסיטואציה. שימו לב שאתם משלבים בשיחה מסרים של תקווה, כמו ״ביחד אנחנו חזקים״, ונסו להימנע מהצפה של מידע.

תנו תוקף למחשבות ולרגשות שלהם

ילדים עשויים להגיב באופן שונה ללחץ ולפחד, שיכולות להתבטא בבכי, בעצבנות, בדאגה, או בסירוב לצאת מהממ״ד או מהבית. נסו להסביר לילדים שכל תגובה למצב לא-נורמלי היא נורמלית, והבהירו שאת הקושי שהם חשים – אנשים רבים מרגישים. הזכירו לילדכם שלא צריך להיבהל או להתבייש בתחושות וברגשות שעולים, והסבירו להם שגם את התגובה המלחיצה ביותר – ניתן לווסת.

קשרים חברתיים

שמירה על השגרה החברתית של ילדכם יכולה לסייע להם משמעותית בצליחת ימי החירום המורכבים. למרות הדאגה, נסו לעודד אותם להמשיך להיפגש עם חבריהם: זה יכול להיות ביקור של שעה בבית של חבר, או פגישת זום עם חברה. עודדו אותם להצטרף אליכם לפעולות התנדבותיות או לעזרה קהילתית בסביבה, וקיימו פעילויות משפחתיות משותפות יותר מהרגיל, עם ארוחות משותפות, ערבי משחק או שיעור ספורט משותף.

תקווה

נסו להעניק לילדים תחושה של שליטה במצב על ידי חלוקת תפקידים שונים בבית. הזכירו להם לעיתים תכופות כי מדובר במצב זמני, ודמיינו יחד את החזרה העתידית לשגרה: איזה דברים נעימים תעשו, לאן תסעו לטייל, ובאיזו מסעדה תלכו לאכול? לאורך כל הדרך נסו להמשיך לשחק, לחייך ולהשתמש בבדיחות ובהומור בכל הזדמנות.

קודי קופון סודיים לעשרות חנויות אונליין מחכים לך בערוץ הטלגרם ובקבוצת הוואטס אפ שלנו. ותוודאי שאת עוקבת אחרינו באינסטגרם , שם אנחנו מחלקים כרטיסים לאטרקציות במתנה ומוצרים.

(אין טלגרם? הצטרפי לניוזלטר שלנו ונשלח לך את כל הקודים למייל:

רוצה לבקש קופון לאתר כלשהו? כתבי בקבוצת הפייסבוק שלנו ונדאג לך.

חייבים לקרוא גם:

לא ניתן להגיב