עוד שבוע בוביק עולה לכיתה א׳ ואמא שלו מתרגשת ברמות של ילדה שעולה לכיתה א׳ בעצמה. התלבושת האחידה מקופלת בארון, והמכנס והחולצה החגיגית ליום הראשון מונחים מעל. בקלמר יש מחדד ומחק ועפרונות מחודדים, שתי מחברות חכמות עטופות בצבעי כחול ואדום, וגם חוברת החשבון ליום הראשון כבר בתיק. רק להתלבש ולצאת לדרך.
והסנדוויצ׳ים, מה איתם?
בבית הספר בוביק יהיה ברשות עצמו, אף אחד לא יבדוק שהוא אכל את הסנדויץ עד הסוף, או זרק הכל ונשאר רעב עד סוף היום. האמת שזה קצת מלחיץ. במיוחד כשמדובר בילדון רזה שלא אוהב אוכל בהגדרה, אלא רק אם יש בו מרכיב אטרקטיבי כלשהו, כגון ממרח מתוק.
שאלתי את גוגל איזה סנדוויצ׳ים הוא מציע להכין לילד בכיתה א׳ והוא פלט לי רשימות של מיני-ארוחות גורמה, כמו לחם בריוש עם ממרח ארטישוק וגבינת עיזים או כריך עם ממרח עגבניות מיובשות, עם לביבות כרישה וצזיקי.
התחלתי להרכיב לי רשימה של סנדוויצ׳ים הגיוניים, שההכנה שלהם היא באמת ריאלית בבוקר שלפני יום עבודה, ועם זאת – הם יוצאים קצת מהנוסחה הנדושה של לחם וגבנ״צ, וגם מצליחים להיות בריאים יחסית.
תחילה אחלוק איתכן שאת הלחם, ב-5 השנים האחרונות, אנחנו מכינים בבית לבד. יש לנו מכונת לחם ביתית תותחית, שעובדת ללא הפסקה, שלוש פעמים בשבוע, כבר 5 שנים, ובה אנחנו רוקחים בלי כל מאמץ לחמים מקמח לבן או מלא או שיפון, או מה שבא לנו, עם כל התוספות שאנחנו אוהבים. אם תרצי לקרוא על כך – מוזמנת להיכנס לידיעה הבאה.
כל הסנדויצ׳ים שלנו מבוססים על הלחם הביתי, חוץ מהפעמים שנרצה לגוון ונשלב פיתה מהסופר.
את הפירות והירקות עבור הסנדוויצ׳ים הזמנתי מאתר שוקיט – שמתמחים בפירות וירקות איכותיים וטעימים במיוחד, בדגש על חקלאות ישראלית. באתר שוקיט יש גם תוצרת חקלאית משובחת וגם מצרכי מזון בסיסיים, מוצרי חלב, מאפייה, תבלינים ועוד, בדגש על אוכל בריא ואיכותי. יש לנו גם הטבה מעולה לאתר שוקיט – הקוד goodmother נותן לכן 10% הנחה על כל האתר, בנוסף למבצעים, בקנייה מעל 250 ש״ח.
כריך עם חביתת הפתעות – מכינים זריז חביתה ושמים בה מהירקות שהילדים אוהבים: קישואים מגורדים, רצועות של פלפל, תירס, פטריות וכו׳. מורחים גבינה לבנה או חומוס על פרוסת הלחם, מניחים עליה את החביתה שהתקררה מעט ומכסים עם פרוסה אחרת.
כריך עם גבינת הפתעות – בדומה לכריך הקודם, בה החביתה קיבלה אופי מיוחד – משדרגים גם את גבינת השמנת הרגילה עם מרכיבים מעניינים. מערבבים ויוצרים ממרח חדש וצבעוני, העשוי מכל הירקות שהילד אוהב: מגררים גזר, פלפל אדום, קישואים וכו, ומערבבים היטב עם הגבינה. חשוב לשים לב שהטעמים לא דומיננטיים מדי, משתלבים ביניהם היטב ולא משתלטים מדי על גבינת השמנת.
כריך של ״אין זמן״ – כשאין זמן להיות יצירתיים נכין את הכריך הקלאסי: גבינה (קוטג׳, צהובה, לבנה), מלפפונים, עגבניות וחסה. הכריך שבתמונה אמנם מכיל את כל המרכיבים הפשוטים האלה, שיש במקרר בכל רגע נתון אבל הלחם עושה את כל ההבדל – לחם כוסמין ביתי עם זרעי צ׳יה ופשתן.
סלט יווני בתוך פיתה – לבוביק אין בעיה עם סלט יווני. מלפפונים, עגבניות, גבינה מלוחה, זיתים, זעתר. שמים קצת מכל זה בתוך פיתה (כדאי לסנן לפני כן במסננת את הסלט במשך כמה דקות כדי שהפיתה לא תירטב) – ולקופסת האוכל.
כריך סביח – חוצים פיתה לשניים, מורחים חומוס, משלבים ביצה קשה שבושלה היטב ופרוסות חציל.
את החציל מומלץ לאפות בתנור עם מעט שמן זית. לשדרוג הכריך כדאי לשלב פרוסות תפוח אדמה מבושל ומעט הומלחו ומעל לזלף מעט טחינה של צבר.
כריך ממרח בוטנים ובננות – בהנחה שאין ילדים שאלרגיים לבוטנים בבית הספר, אצלנו יש, זהו רעיון מעולה לסנדוויץ׳ – מורחים על פרוסת לחם ממרח בוטנים ומניחים עליה פרוסות של בננות.
כריך מתוק – ואם נניח, הילד מתעקש רק על ממרח מתוק. נו, מה לעשות… שיישאר רעב? במקרה כזה נמרח על הלחם את אחד מממרחי הטחינה המתוקים של אחווה, שהם לגמרי יכולים להיכנס אצל הילד לקטגוריה של הממרחים המתוקים ואצלנו לקטגוריה של האוכל המזין: ממרח טחינה עם שוקולד, ממרח טחינה עם דבש ועוד. בנוסף, ניתן למרוח את ממרח החרובים של ״ליב״ שהוא טעים ומתוק, אך הרבה יותר בריא הממרח השוקולד הרגיל.

התייעצנו עם דיאטנית והיא נתנה לנו את הטיפים הבאים:
- ארוחת הבוקר חשובה במיוחד – ארוחה זו שוברת את הצום מהלילה ומספקת אנרגיה למהלך יום הלימודים כך שמאפשרת לעבור אותו על הצד הטוב ביותר. אין צורך להתעקש על ארוחת בוקר גדולה שתהיה בבית לפני היציאה לביה“ס. הרבה מהילדים (ומהמבוגרים) אינם חשים רעב מיד כשהם קמים בבוקר, אלא רק שעתיים–שלוש לאחר מכן ולכן לפני היציאה לבית הספר ניתן להציע לילד משקה חם או פושר, שיכול להיות מבוסס על חלב, או מזון קל כגון דגני בוקר מחיטה מלאה, את ארוחת הבוקר הגדולה יותר יאכל הילד בבית הספר או בגן. כשעתיים לאחר מכן.
- כריך ופרי ושיהיה בריא – לצד הכריך כדאי להוסיף פרי או שניים ומדי פעם לגוון עם ירקות בסיסיים, חתוכים או שלמים (מלפפון, עגבנייה, פלפל, גמבה, או גזר). כדי לחזק את הרגלי צריכת המים בקרב הילדים חשוב להזכיר לילדים לשתות במהלך הארוחות ולשלוח אותם עם בקבוק מים, זאת על אף שבמרבית בתי הספר מותקנות ברזיות ומתקני קירור מים.
- לא להיכנס למאבקי כח עם הילדים בנושא התזונה – שינויים צריכים להיעשות בהדרגה, דבר זה נכון גם לגבי שינויים בתזונה, על אחת כמה וכמה אם מנסים להכניס את השינוי בתקופה של שינויים אחרים בסדר היום ובמטלות שאיתן צריך להתמודד הילד. מומלץ להציע מגוון אפשרויות ולהגיע להסכמה משותפת ולא לכפות על הילדים שינויים בתזונה.
- אוכל בצהרונים – תמיד כדאי לבדוק מה הילדים אוכלים במסגרת הצהרון. הנחיות משרד הבריאות להזנה בצהרונים הינן מאוד ברורות, ומחייבות הגשה של אוכל טרי ובריא, אך כדאי לוודא שהילדים אכן מקבלים אוכל מזין, בוחרים לאכול אותו ולא נשארים רעבים.
- אוכלים קבוע – גם בבית מומלץ להרגיל את הילדים לארוחות בשעות קבועות ובמקום קבוע, רצוי מקום רגוע וללא גירויים מפריעים כגון טלוויזיה או מכשירים סלולריים. רצוי שכל המשפחה או לפחות אחד ההורים יישב עם הילד/ים, לפחות במהלך ארוחה אחת במשך היום (זוהי גם הזדמנות לנהל שיחה רגועה עם הילדים על מה שהיה בבית הספר).
- מגוון זה העניין – מומלץ להגיש מגוון של מזונות לשולחן, כי הגיוון והשינוי מעוררים סקרנות ורצון לאכול. ניתן לגוון את סוגי הירקות, סוגי הגבינות, אופן ההכנה של הביצים וכו’. חשוב לדעת שגם אם הילד אינו אוכל סוג מסוים של מזון, יש סיכוי שאם נתמיד בהגשתו או נגיש אותו באופן הכנה שונה, הילד יתרצה לבסוף או יסתקרן לטעום אותו.
מנסיון שלנו – כדאי להתייעץ עם רופא בנוגע לתזונה של הילד שלכם ולבדוק את ה -bmi שלו (היחס בין הגובה למשקל).
לא ניתן להגיב