איך סטרס משפיע על ההיריון ומה אפשר לעשות כדי להפחית את הנזק?

איך סטרס משפיע על ההיריון ומה אפשר לעשות כדי להפחית את הנזק?

כמתמחה ברפואת נשים שמלווה נשים בהיריון, אני מבינה כמה התקופה הזאת מעצימה ומרגשת, אבל גם מלחיצה, מטלטלת ולפעמים לא פשוטה בכלל. זו תקופה שבה המון דברים משתנים בגוף מבחינה פיזיולוגית, ההורמונים משתוללים וזה טבעי לגמרי שכל השינויים האלו יעוררו גם סטרס, חרדה ורגשות מורכבים אחרים. 

בחודשי ההיריון, נשים פתאום צריכות להיצמד לרשימה עצומה של חוקים והגבלות, עם דברים שצריך לעשות ודברים שבשום פנים ואופן אסור. כולנו יודעות לדוגמה שנשים בהיריון צריכות להפחית בצריכת קפאין ובעישון, למרות שזה לא תמיד פשוט, לאכול בריא יותר ולהימנע משורה ארוכה של מזונות אהובים. 

לצד ההנחיות החשובות האלו, כדאי שנדבר גם על האתגרים והקשיים שמתעוררים בתקופה הזאת, בדיוק בגלל כל המגבלות, החששות והחוקים. אחד המחקרים המקיפים שנערכו בנושא ופורסם ב-1997 בכתב העת British Journal of Psychiatry מצא כי סטרס מתמשך, בין אם פיזיולוגי או רגשי, מעודד ייצור מוגבר של "הורמון הסטרס" קורטיזול, אשר עלול להוביל לשיבושים שונים בהיריון ובמקרים קיצוניים אף להפלה, לפגמים ולבעיות התפתחותיות אצל העובר. במחקר הזה, כמו במחקרים דומים אחרים, אף מצאו קשר בין סטרס בהיריון לבין הפרעות קשב וריכוז אצל התינוק בהמשך החיים.

שינוי שמהדהד גם לעובר המתפתח 

כשסיימתי את לימודי הרפואה, החלטתי להתמחות ברפואת נשים כי רציתי להשפיע על נשים בכל שלבי החיים. זה מקצוע שבו אני זוכה לפגוש נשים שונות לאורך כל חייהן – ובמסגרת התפקיד אני רואה כמה שלחץ וחרדה יכולים להשפיע עלינו בכל שלב – ובמיוחד בהיריון ובלידה. 

זה טבעי שנשים ירגישו בתקופה הזאת שהן "מאבדות את השליטה על הגוף שלהן", בטח בהיריון ראשון, או אם ההיריון כולל אירועים חריגים ולא מוכרים. דווקא במצבים כאלו, חשוב להיעזר בכלים שונים כדי להרגיע את הרוחות, להתחבר לעצמנו ולהבין מה קורה בתוך הגוף ובמעמקי הנפש. לתפיסתי, העובר המתפתח מרגיש מה עובר על אמא שלו ואת זה אפשר לראות גם בבדיקות ובמחקרים. זו הסיבה שאני מקפידה להמליץ למטופלות לתרגל מדיטציה וגם להיעזר בפעילות גופנית (במידה הנכונה ולא בצורה מופרזת), כדי להבטיח היריון בריא יותר וגם להגן על התינוק שבדרך.

באופן כללי, נשים רבות מאמינות כי בזמן ההיריון הן לא יכולות או צריכות לבצע פעילות גופנית באופן קבוע – ובהחלט אפשר להבין למה. פעילות אינטנסיבית ומאומצת יכולה לעשות יותר נזק מתועלת לאימהות שבדרך ובמקרים מסוימים אף לסכן את העובר המתפתח. מנגד, אם נבצע פעילות שאנחנו נהנות ממנה ובמידה נכונה, זה יכול לייצר השפעה חיובית ביותר על בריאות הגוף והנפש בתקופה הזאת. 

מחקרים מצאו כי פעילות גופנית בזמן ההיריון, שיכולה לכלול הליכה, ריצה קלה, שחייה, רכיבה על אופניים, מתיחות, אימוני כוח קלים  או יוגה, עשויה להפחית לחץ וחרדה, להקל על כאבי גב, לשפר את זרימת הדם וגם לעזור בשמירה על משקל תקין. ואם יש ספק באשר לסוג הפעילות ולמידת האינטנסיביות שמתאימה לכן, כמובן שרצוי להתייעץ עם גורם רפואי שמלווה אותך.

במקביל, יש עוד המון דברים שאפשר לעשות כדי להכניס עוד סדר ושלווה לתקופה המיוחדת הזאת, כמו לישון יותר, כדי לתת לגוף את המנוחה שהוא כל כך זקוק לה, להימנע מעומס מיותר בעבודה ובבית וגם לקבל החלטה מודעת לצמצם את החשיפה לגירויים שליליים כמו צפייה בחדשות, נהיגה בפקקים או מפגש עם אנשים שנוטים להעצים רגשות שליליים.

פחות שיפוטיות, יותר התבוננות

בכל שלב בחיים ובטח בתקופת ההיריון, חשוב גם לזכור שמותר לבכות, מותר להתרגש ומותר לבטא רגשות מכל סוג, גם אלו שהם לא בהכרח נעימים לנו או לסביבה. רגשות הם דבר שחשוב לדבר עליו, כדי לתת לו את המקום הראוי ולאפשר לו להשתחרר. 

במקביל, כדאי לחשוב איך להגביר את המודעות למה שקורה שם בפנים, בעזרת שיטות פשוטות שאפשר לתרגל בכל מקום. אני לדוגמה מתרגלת באופן קבוע מדיטציה טרנסנדנטלית, שיטה שעשרות מחקרים הוכיחו כי היא יעילה בשיפור האיזון המנטלי, בחיזוק המצב הנפשי ואפילו בתוצאות טובות יותר בבדיקות לחץ דם וכולסטרול. 

אחד הדברים שגרמו לי להתחבר לטכניקה הספציפית הזאת זה שהיא מאוד פשוטה. אחרי שלומדים אותה בקורס קצר ומקפידים לפנות עשרים דקות, פעמיים ביום כדי לתרגל, אפשר די מהר לצלול פנימה לתוך מצבי תודעה עמוקים ומרפאים, על מנת להירגע, להשתחרר ולהרפות. 

לשיטה הזאת נחשפתי לאחר שניסיתי כל מיני שיטות של מדיטציה מודרכת, שלי באופן אישי גרמו דווקא לאבד את הפוקוס והריכוז. מה שקסם לי במדיטציה הטרנסנדנטלית הוא שהיא לא דורשת מאמץ ותמיד אפשר למצוא זמן בשבילה גם בשגרה עמוסה, אם זה ברכבת, במטוס או אפילו בעמידה. זה לא דורש לשבת עם רגליים משולבות בחדר שקט עם מוזיקת רקע או כל מני ריחות ולכן לי באופן אישי זה הרבה יותר מתאים. 

גם נשים אחרות שהמלצתי להן להתנסות בשיטה סיפרו שהיא עוזרת להן מאוד לשלוט בתגובות למצבים מלחיצים ולהכיל רגשות מורכבים כמו חרדה, כעס ותסכול. אני יכולה להעיד על עצמי שאחרי שאני מתרגלת מדיטציה, אני מרגישה הרבה יותר ממוקדת, והאפקט הזה גם נשמר לאורך זמן. גם אחרי ימים מורכבים בעבודה עם המון כאוס ובלגן, אני תמיד יכולה לחזור למקום השקט שלי, להתכנס פנימה ולעזור לעצמי להרגיש טוב יותר – וזה חיוני לכל אישה – ובטח כשהיא בדרכה להפוך לאמא.

הכותבת היא ד"ר רואיא נג'ם, מתמחה ברפואת נשים בבית החולים "כרמל" בחיפה.


קודי קופון סודיים לעשרות חנויות אונליין מחכים לך בערוץ הטלגרם ובקבוצת הוואטס אפ שלנו. ותוודאי שאת עוקבת אחרינו באינסטגרם , שם אנחנו מחלקים כרטיסים לאטרקציות במתנה ומוצרים.

(אין טלגרם? הצטרפי לניוזלטר שלנו ונשלח לך את כל הקודים למייל:

רוצה לבקש קופון לאתר כלשהו? כתבי בקבוצת הפייסבוק שלנו ונדאג לך.

חייבים לקרוא גם:

לא ניתן להגיב